Dubai Real Estate Frequently Asked Questions
Can foreign nationals buy freehold property in Dubai?
Yes. Under Dubai Law No. 7 of 2006, foreign nationals of any nationality can acquire 100% freehold ownership of property and land within designated freehold investment areas without requiring UAE residency.
What are the government transfer fees when purchasing property in Dubai?
The Dubai Land Department (DLD) levies a standard 4% transfer fee on the purchase price, plus an administrative fee of AED 580 for apartments/villas. Registration trustee fees are AED 4,000 + 5% VAT for properties valued at AED 500,000 or above.
How does an investor qualify for the UAE 10-Year Golden Visa through property?
Under UAE Cabinet Resolution No. 65 of 2022, investors purchasing property with an aggregate valuation of AED 2,000,000 or more qualify for the 10-year renewable Golden Visa. Mortgaged and approved off-plan properties are eligible with no minimum upfront cash down payment requirement.